Reklama

Nowy rekord świata! Jakob Hermann ustanowił rekord podchodzenia na nartach skiturowych, pokonując 24 242 metry pionowo w ciągu 24 godzin

27 stycznia o godzinie 15:00 w miejscowości Radstadt, Austria, Jakob Hermann podjął się ambitnego wyzwania: pokonania 24 000 metrów przewyższenia na nartach skiturowych w ciągu 24 godzin. Zawodnik Dynafit w ciągu doby nieustannego wchodzenia osiągnął nowy rekord świata zdobywając łącznie 24 242 metrów w pionie.

 

Materiał promocyjny

 

Wyzwanie działo się na specjalnie przygotowanym fragmencie stoku, a trasa podejścia miała 2,5km długości i 710 metrów przewyższenia. W ciągu 24 godzin Jakob podchodził trasą aż 34 razy! Hermann ustanowił nowy rekord świata, prześcigając o 756 metrów poprzedni rekord ustanowiony przez Kiliana Jorneta w 2019 wynoszący 23 486 metrów przewyższenia.

 

Zdjęcie Philipp Reiter / The Adventure Bakery

 

W Austriackim ośrodku narciarskim Radstadt w regionie Salzburga, zarząd stoku przygotował specjalną osobną trasę na wyłączność czołowego zawodnika Dynafit - Jakoba Hermanna. Trasa o długości 2,5km z przewyższeniem 710 metrów stała się miejscem ustanowienia nowego rekordu świata. 28 stycznia o godzinie 15:00, 36 letni zawodnik Dynafit ustanowił nowy rekord, pokonując 24 242 metry w pionie.

 

Zdjęcie Philipp Reiter / The Adventure Bakery

 

„Zawsze marzyłem o tym, aby spróbować wyzwania podchodzenia przez 24 godziny na nartach skiturowych i przekonać się ile metrów pionowych mogę zdobyć” mówi Jakob Hermann. „Chciałem po prostu wiedzieć, jakie granice da się przekraczać i jak daleko zajdzie mój organizm. Mam wokół siebie świetny zespół wparcia i po prostu uwielbiam uprawiać skialpinizm godzinami. Najbardziej wymagającą częścią był nocny fragment, gdzie walczyłem z 14godzinami podchodzenia w pełnej ciemności. Teraz jestem bardzo szczęśliwy i dumny, że mi się udało”.

 

Poprzedni rekord świata podchodzenia na nartach skiturowych wynosił 23 486 metrów przewyższenia i został ustanowiony w lutym 2019 roku przez Kiliana Jorneta w Molde w Norwegii. Hiszpański wybitny zawodnik oraz Austriak Jakob Herman rywalizowali ze sobą dwukrotnie podczas zawodów skialpinistycznych Pierra Menta.

 

Zdjęcie Philipp Reiter / The Adventure Bakery

 

“Rekord 24-godzinny to cos bardzo wyjątkowego. Monotonia tego samego ruchu synchronizuje się z twoim oddechem i biciem serca” komentuje Kilian Jornet osiągnięcie sportowe Jakoba Hermanna. Dalsza ocenę rekordu przedstawiając: “Myślę, że dla sportowców przyzwyczajonych do biegania szybko, ważne jest rozpoczęcie powoli, ponieważ po 10-12 godzinach aktywności, zwłaszcza w nocy, warunki stają się trudniejsze. Znika entuzjazm z pierwszych godzin wyzwania, energia z jedzenia jest ledwo zauważalna, a mięśnie zaczynają nieustannie lekko boleć. To są momenty kiedy najbardziej istotne jest utrzymanie tempa. Jakob to zrobił i cieszę się, gratulując mu nowego rekordu”.

 

Zdjęcie Philipp Reiter / The Adventure Bakery

 

Hermann robił tylko krótkie przerwy na jedzenie ryżu oraz ziemniaków. Oprócz napojów izotonicznych, żeli energetycznych i batonów, polegał na domowym chlebie bananowym. Na stoku podczas wyzwania był wspierany przez swoją rodzinę, przyjaciół i team zawodników Dynafit. Profesjonalny narciarz wysokogórski z Werfenweng jest częścią zespołu z Dynafit od 2019 roku. W zeszłym sezonie odniósł sukcesy w zawodach narciarskich Mountain Attack i Die Erztrophy, a także zdobył dwa austriackie tytuły mistrzowskie.

 

Zdjęcie Philipp Reiter / The Adventure Bakery

 

Aplikacja magazynnaszczycie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo magazynnaszczycie.pl




Reklama
Wróć do