Reklama

Prowiant podczas wędrówki - kluczowe czynniki do rozważenia przed planowaniem posiłków outdoorowych

Każda z naszych akcji ma swój koszt – także kaloryczny. Samo podtrzymywanie funkcji życiowych i codzienna egzystencja “kosztują” w przybliżeniu 2000 kcal na dobę. Doliczając do tego kilka(naście) godzin marszu z plecakiem oraz walkę o komfort termiczny, to spalanie dobowe bez problemu sięgnie 5000-6000 kcal. Jak się zatem właściwie odżywiać?

 

Poniższy tekst ukazał się w wiosennym Wydaniu Specjalnym nr 03(37)/2024.

 

Jeśli nie zadbamy o odpowiednie uzupełnienie kalorycznych strat, to najzwyczajniej w świecie zabraknie nam sił, by poruszać się dalej z tą samą efektywnością. Deficyt kaloryczny oraz braki kluczowych mikroelementów radykalnie odbijają się na zdolności do kontynuowania marszu, ale też na jakości snu czy regeneracji organizmu. Rzecz w tym, że przyswojenie tak dużych ilości jedzenia (do tego odpowiednio zbilansowanego) bywa, najzwyczajniej w świecie, trudne. Po pierwsze - co wybrać? Codzienne nawyki żywieniowe mogą być trudne do odtworzenia w warunkach outdoorowych. Po drugie - oczywistym  ograniczeniem jest masa i gabaryt przenoszonych zapasów.

 

Zdjęcie Kuba Golczyk

 

Weź to pod uwagę przed wędrówką

 

Kluczowe czynniki do rozważenia przed planowaniem prowiantu to:

 

Pora roku, pogoda - stałocieplność ma swoje zasady. Im jest zimniej, tym więcej energii potrzebujemy na ogrzanie organizmu. W warunkach zimowych - nawet wyposażeni w najwyższej klasy odzież i ekwipunek - prowadzimy nieustającą batalię z wychłodzeniem. Im chłodniej, tym większy apetyt. Syty, ciepły posiłek przed wejściem do śpiwora to podstawa.  Ponadto niskie temperatury tłumią poczucie pragnienia, co również warto mieć na uwadze. Odwodnienie w niskich temperaturach dramatycznie pogarsza zdolności organizmu do termoregulacji, a stąd już tylko krok do zagrożenia hipotermią.

 

Butelka Filtracyjna Katadyn BeFree
Rewolucyjne rozwiązanie dla miłośników outdooru. Wyposażona w innowacyjny filtr EZ-Clean, oczyszczający wodę ze szkodliwych mikroorganizmów, dzięki czemu możliwe jest napełnienie butelki wodą prosto z potoku lub jeziora. BeFree została wykonana z elastycznej konstrukcji - można ją zgniatać, co ułatwia picie z niemal każdego źródła wody. Jest ultra lekka i łatwa w użyciu. To niezbędny towarzysz podczas wędrówek i podróży.
Cena: 249 zł

 

Długość wędrówki - przygody poniżej dwóch dób wymagają tylko odpowiednich ilości kalorii (proste i złożone węglowodany są idealne) i elektrolitów (by zapobiec kurczom). Resztę nadrobisz po powrocie. Przy wypadach kilkudniowych (do tygodnia) ważniejsze stają się proporcje makroelementów (białko jest bardzo istotne dla regeneracji, z kolei tłuszcze mają najkorzystniejszy stosunek energetyczności do masy) oraz błonnik dla poprawnego działania układu trawiennego. Na dłuższych wyjściach warto rozważyć suplementację kluczowych witamin i mikroelementów (cynk, potas, wapń, sód, magnez).

 

Zaplecze sprzętowe - ograniczenie zapędów kulinarnych do gotowania wrzątku to wymierna oszczędność czasu i paliwa, ale też uproszczenie logistyki. Doskonałym wyborem będzie zintegrowany system do gotowania, złożony z palnika i idealnie dopasowanego naczynia wyposażonego w radiator - takie rozwiązanie nie tylko skraca czas gotowania, ale przede wszystkim pozwala oszczędzić do 50 proc. zużytego gazu! Jeśli lubicie gotowanie w terenie, uzupełnijcie ten zestaw małą patelnią i dajcie ponieść się fantazji w czasie zakupów spożywczych na szlaku.

 

Kuchenka Primus Essential Trail Stove DUO
Coś dla początkujących i doświadczonych terenowych kucharzy. Palnik zaprojektowany w Szwecji i ręcznie wykonany w Europie z lekkich, wysokiej jakości materiałów. Gotowy do działania w mniej niż minutę. Technologia Laminar Flow Burner zapewnia precyzyjną kontrolę płomienia oraz niżej położony środek ciężkości, dzięki czemu kuchenka jest stabilna, lżejsza i bardziej kompaktowa. Szeroki profil palnika oraz ząbkowane wsporniki zapewniają stabilność stawianych na nim naczyń.
Cena: 189 zł

 

Charakter aktywności - jedni idą, by jeść, inni jedzą, by iść. Jeśli kierowani brutalnym pragmatyzmem traktujecie jedzenie jak paliwo, to najważniejsze będą: szybkość/łatwość przygotowania, możliwość zjedzenia bez zatrzymywania się oraz wysoka gęstość kaloryczna (ilość kcal/100 g).

 

Co jeść?

 

Dania liofilizowane - klasyka nowoczesnego outdooru. Pełnoprawne dania są najpierw poddane zamrożeniu, a następnie wystawione na działanie próżni, w efekcie pozbawione wody.  Na rynku znajdziecie wielu producentów konkurujących składem i walorami smakowymi. Mamy to szczęście, że polskie marki uznawane są za najlepsze na rynku.

 

LYOFOOD Nettle curry
Co jada Sean Villanueva O’Driscoll? Wegańskie, bezglutenowe zielone curry z pokrzywą, sygnowane nazwiskiem światowej sławy wspinacza, zachwyci każde podniebienie. Delikatne mleczko kokosowe, przełamane sokiem z limonki, zielone curry na bazie chilli, kolendry, trawy cytrynowej i uwielbionej przez Seana pokrzywy, tworzą sos, którego smak na długo zostanie w pamięci. Wszystko to z dużymi kawałkami warzyw i ryżem. Zdrowy, sycący, w pełni zbilansowany posiłek z naturalnych składników. Zabierz ze sobą, kiedy wyruszasz w drogę po kolejną przygodę!
Składniki produktu gotowego do spożycia: ryż 30%, napój kokosowy 25%, groszek cukrowy, marchew, dynia, brokuły, cukinia, liście kolendry, pokrzywa 1%, sok z limonki 1%, trawa cytrynowa, sól, zielona papryczka chili 0,4%, przyprawy.
Cena: 41,90 zł

 

Wybór dań jest ogromny - od klasyków, jak schab z ziemniaczkami, przez dania kuchni azjatyckiej, aż po bigos. Mało? W ofercie znajdziecie również suszone owoce, śniadania i desery. Przygotowanie polega na otwarciu paczki, zalaniu gorącą wodą, wymieszaniu, ponownym zamknięciu i odczekaniu kilku minut. Jemy prosto z paczki, co eliminuje konieczność posiadania (oraz mycia) dodatkowych naczyń. Poza łatwością przygotowania największą zaletą liofów jest efekt psychologiczny - gorący, „prawdziwy” posiłek radykalnie podnosi morale. Puste opakowanie z solidnym zamknięciem strunowym wykorzystuję jako tymczasowy śmietnik.

 

LYOFOOD Chili sin carne
Smak tradycyjnej kuchni meksykańskiej w wersji wege. Wegańska wersja klasycznego chili con carne. Pełnowartościowy smak i aromat chilli, pożywnej fasoli, aromatycznej papryki i oliwek, przyrządzone wyłącznie z ekologicznych składników i do tego krowa pozostaje żywa.
Składniki produktu gotowego do spożycia: eko polenta 28%, eko papryka czerwona 19%, eko pomidory (pomidory, sok pomidorowy), eko fasola czerwona 15%, eko cebula, eko oliwki zielone, eko olej rzepakowy, eko przyprawy, sól, eko papryczka chili 0,04%.
Cena: 31,90 zł

 

Tłuszcze i oleje - rekordziści pod kątem ilości energii zawartej w jednostce masy (do 9 kcal na 1 gram). W walce o minimalizację bagażu sprawdza się buteleczka np. oliwy lub oleju kokosowego albo sezamowego, które dodawać można do przyrządzanych dań. Źródło energii, zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E, pozwala przemycić dodatkowe kalorie do posiłku i na dłużej pozostawić przyjemne uczucie sytości. 

   

Jerky, suszone mięso - ususzone kawałki solonego, marynowanego mięsa, najczęściej wołowego. Doskonały sposób na zabicie głodu w prawdziwie kowbojskim stylu. Samodzielne przygotowanie jest proste i daje sporo satysfakcji - sprowadza się do pokrojenia, zamarynowania i wysuszenia mięsa, np. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W efekcie otrzymujemy sycącą, bogatą w białko przekąskę, niewymagającą specjalnych warunków przechowywania. 

 

Orzechy i nasiona - wysoce atrakcyjne pod kątem gęstości kalorycznej (średnio 500-700 kcal/100g), będące głównie źródłem tłuszczu i białka. Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub uzupełnienie dań, np. porannej owsianki. 

 

Masło orzechowe w proszku - suche, sypkie, łatwe w transporcie, bogate w tłuszcze i proteiny. Wariantem w proszku nie posmarujemy wprawdzie kanapki, ale to doskonały i bardzo kaloryczny dodatek do owsianek i gotowych dań.

 

Suszone owoce - mniej kaloryczne od orzechów, lecz rozkosznie słodkie, a przy tym dostarczające błonnika i niezbędnych mikroelementów, w tym potasu.

 

Żelki – owszem nic zdrowego, bo to cukier z żelatyną. Jednak im intensywniejszy wysiłek i wyższy poziom zmęczenia, tym łatwiej uargumentować takie wybory dietetyczne. Prosta, szybko dostępna energia. Nie obciążają układu trawiennego, nie trzeba ich nawet gryźć.

 

Czekolada - fundament szlaków długodystansowych. Wysoce kaloryczna (>500kcal/100g), zwłaszcza z dodatkami w postaci orzechów lub migdałów. Gorzka (>85% kakao) nie topi się tak łatwo w wysokich temperaturach. Im mniej kakao, tym więcej prostych cukrów w składzie.

 

Owsianka - zdecydowanie warto przygotować ją samemu. Błyskawiczne płatki owsiane pakowane w gotowe porcje (woreczki strunowe) ubarwić można na sto sposobów: mleko w proszku, odżywka białkowa, bakalie, kawałki czekolady, cynamon, suszone owoce... Wszystkie warianty na słodko polecam każdorazowo okrasić szczyptą soli.

 

Placki tortilla - mechanicznie trwalsze zastępstwo dla fanów pieczywa. Wytrzymają w świeżości do kilku dni w warunkach trekkingowych, przy tym są niewrażliwe na zgniatanie. Dobry zapychacz, baza kanapek na słodko i na słono, a w połączeniu z patelnią składnik wielu wspaniałych wspomnień biwakowych.

 

Suszone jajka - mało oczywisty, wysoce praktyczny składnik kulinarny. Kluczem do ich satysfakcjonującego użycia w terenie jest spakowanie podzielonych porcji w domu (w terenie odmierzenie bez wagi kuchennej graniczy z cudem) i zalanie ich letnią, nie gorącą, wodą w precyzyjnie odmierzonej ilości (stosunek 1:3). Następnym krokiem jest regularne mieszanie w menażce/na patelni, by uniknąć przypalenia. 

 

Żele energetyczne - wysokooktanowe paliwo, mieszanka odpowiednio zbilansowanych węglowodanów, choć w wersjach do długich dystansów bywają wzbogacone również tłuszczami (np. masłem orzechowym). Stosowane głównie w czasie długich biegów, wyścigów ultra czy rajdów przygodowych, rzadziej w turystyce. Forma żelu nie obciąża żołądka - jest to na wagę złota, gdy potrzebujemy zastrzyku energii, borykając się z problemami gastrycznymi.

 

Żele Energetyczne GU Energy
Szybki i skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Zawierają mieszankę węglowodanów, elektrolitów i aminokwasów, które zapewniają szybkie uzupełnienie energii oraz utrzymanie równowagi elektrolitowej. Dostępne w różnych smakach i łatwe
w spożyciu, są idealnym wsparciem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie podczas treningów i zawodów.
Cena: 10,99 zł/szt

 

Batony sportowe/proteinowe - nie mylić z klasycznymi batonami leżącymi przy kasie. Nie łamią się i nie kruszą nawet po kilku dniach w plecaku, nie zamarzają w zimie i nie topią w środku lata. Odpowiednio dobrany skład (oparty nie tylko na prostych cukrach) stopniowo i równomiernie dostarcza energii do kilku godzin od spożycia.

 

Co jem?

 

Podczas swoich wypadów zazwyczaj ograniczam się do jednego lub dwóch ciepłych posiłków w ciągu dnia. Pierwszy w formie lunchu (turbo-owsianka pełna dodatków), drugi na kolację (liofilizat, duża porcja). Na szlaku, bez zatrzymywania, regularnie podjadam przekąski, często i w niewielkich porcjach Tak samo jak w przypadku nawodnienia, lepiej regularnie brać małe łyki niż rzadko opijać się do pełna. W czasie rajdów pieszych lub rowerowych, gdy priorytetem jest czas, staram się trzymać zasady, by wszystkie posiłki spożywać w ruchu, nie tracąc cennego czasu na postój.  

 

Smacznego na trasie!

 

Aplikacja magazynnaszczycie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 23/05/2024 07:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo magazynnaszczycie.pl




Reklama
Wróć do