Reklama

Idealne danie na obiad w terenie

Coraz częściej odkładam telefon, by spędzać czas na łonie natury. Fascynacja dziką przyrodą, umiejętności przetrwania w lesie i poczucie wolności przyciągają coraz większą liczbę osób. Dlatego bushcraft staje się coraz bardziej popularny. Ale w lesie również ważne jest to, co jemy. 

 

Bushcraft w wersji wegetariańskiej 

 

O porady zwróciłam się tym razem do Wojtka Równanka, znanego z profilu „Noc pod Gwiazdami”, który na co dzień inspiruje i dzieli się swoją wiedzą o bushcrafcie, a także prowadzi warsztaty przetrwania. Jakie proste i odżywcze wegetariańskie dania poleca na obiad w terenie? Jakie składniki najlepiej sprawdzają się w warunkach leśnych i pozwalają cieszyć się przygodą bez obawy o brak energii?

 

Gulasz pomidorowy z ciecierzycą i warzywami

 

W odpowiedzi na to pytanie mogę zaproponować coś, co nie tylko zaspokoi głód, ale również stanie się częścią wyjątkowego leśnego rytuału – gulasz pomidorowy z ciecierzycą i warzywami.

 

 

Wyobraź sobie, że dotarłaś do swojego ulubionego miejsca w sercu lasu. Szum wiatru i śpiew ptaków wypełniają przestrzeń. Las żyje, a Ty jesteś jego częścią. Twój obóz zaczyna się od małej iskry z krzesiwa, która roznieca ogień. Ogień to centrum, które przyciąga spokój, ciepło i harmonię. W tym miejscu każda czynność nabiera głębszego znaczenia, a przygotowanie posiłku staje się rytuałem.

 

Wyciągasz proste składniki: pomidory z puszki, ciecierzycę, cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Zaczynasz kroić warzywa, a las powoli wypełnia się zapachem cebuli szklącej się na patelni. Każdy etap gotowania to dialog między Tobą a naturą – warzywa skwierczą, czosnek uwalnia swój aromat, a Ty jesteś zanurzona w tej chwili. Wrzucasz pomidory i ciecierzycę, a gęsty sos pomidorowy zaczyna bulgotać, unosząc w powietrze ciepły, głęboki aromat.

 

 

Zapach ogniska miesza się z zapachem potrawy, wabiąc ducha lasu – tajemniczą istotę, która cicho obserwuje, jak tworzy się ten posiłek. Chociaż nie widzisz go, czujesz jego obecność w każdym szeleście liści i drżeniu powietrza. Jest tu, obserwuje, wabi go zapach Twojego gulaszu, który staje się częścią tej magicznej chwili.

 

Kiedy gulasz pomidorowy z ciecierzycą gotuje się na wolnym ogniu, warzywa miękną, a Ty podajesz danie z odrobiną kaszy. Każdy kęs, który bierzesz, smakuje inaczej niż w domu. To las, ogień, zapach i cisza tworzą ten unikalny smak. 

 

Prostota tego dania – pomidory, ciecierzyca, warzywa i przyprawy – to kwintesencja odżywczego, a jednocześnie lekkiego posiłku, idealnego na leśną przygodę.

Aplikacja magazynnaszczycie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 24/10/2024 07:27
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo magazynnaszczycie.pl




Reklama
Wróć do