Wiosna już zawitała na dobre. Zachęca nas do spędzania więcej czasu na świeżym powietrzu oraz intensywniejszych treningów. Jak utrzymać wysoką energię podczas tych aktywności?
Poniższy tekst ukazał się w wiosennym Wydaniu Specjalnym nr 03(37)/2024.
Tekst Ewa Nowak
Odpowiedzi na to pytanie poszukamy u Alicji Szarowar, niezwykłej dziewczyny, która w zeszłym roku stanęła na starcie Hardej Suki i zamierza podjąć to wyzwanie ponownie. To ekstremalny triathlon, który odbywa się w malowniczej górskiej scenerii. Rozpoczyna się od 5 km pływania w chłodnych wodach Zalewu Orawskiego na północy Słowacji. Następnie czeka 240 km trasy rowerowej wokół Tatr. Na zakończenie, aby przypieczętować swoje osiągnięcia, zawodnicy pokonują 55 km biegu głównym pasmem tatrzańskim – startują z Doliny Chochołowskiej, a kończą w Morskim Oku. Nie ma lekko… Jak więc zdobywać energię z roślin?
Alicjo, poprosimy Cię o cenne wskazówki dotyczące diety wegetariańskiej i sposobów na uzupełnianie białka, które jest kluczowe dla aktywnego trybu życia. Podziel się też z nami jednym, prostym, ale smacznym przepisem, który wzbogaci nasze posiłki.
Chętnie podzielę się swoją wiedzą. Jednak zaznaczę, że nie jestem dietetykiem, ani zawodowym sportowcem. Jestem z zawodu stomatologiem i mamą dwóch nastolatek. Jednak interesuję się hobbystycznie żywieniem i jego wpływem na organizm przy aktywnym trybie życia.
Przez kilka lat brałam udział w biegach ultra, aż przyszedł moment, że zainteresowałam się triathlonem. I tak wybrałam najtrudniejsze zawody w tej dyscyplinie, bo lubię wyzwania. Moje obecne przygotowania do Hardej Suki wymagają solidnych treningów i żeby można je było sprawnie wykonać, ważna jest regeneracja i odżywianie. Posiłki wegańskie doskonale wpływają na regenerację i mają wysoką gęstość odżywczą, w oparciu którą komponuję posiłki. Są to warzywa liściaste, grzyby, kiełki i warzywa kapustne.
Sięgam po różnorodne źródła białka, takie jak soczewica, fasola, ciecierzyca, quinoa, soja, nasiona konopi, tofu czy orzechy. Te produkty w zupełności zaspokajają zapotrzebowanie na ten makroelement. Wbrew powszechnej opinii białko zwierzęce można zastąpić odpowiednikami roślinnymi. Potrzeby białkowe łatwo zrealizować, jeżeli przy komponowaniu każdego posiłku dodamy jeden z wymienionych produktów. Dieta wegańska jest kolorowa, sycąca i przede wszystkim zdrowa.
Od czasu do czasu wrzucam przepisy na instagrama (@alaszarowar), z dużym naciskiem właśnie na białko. Można być bowiem na diecie roślinnej, ale niekoniecznie uzupełniać wszystkie makroelementy. Dlatego komponowania takiego posiłku trzeba się początkowo nauczyć, a później ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Po bardzo wymagającym treningu wspomagam się odżywką białkową, którą dodaję do koktajlu owocowo-warzywnego. Przykładowo miksuję szpinak, banan, masło orzechowe, nasiona konopi z odżywką białkową i wypijam do godziny po treningu. Taki miks szybko uzupełni niedobory po treningu. To wpływa na szybką regenerację.
Podzielę się z Wami bardzo szybkim przepisem na sycący obiad w zabiegany dzień. Czas przygotowania zajmuje tyle, ile gotowanie makaronu. Dla osób, które nie wiedzą co zrobić z tofu, to jest doskonały pomysł na zapoznanie się z tym produktem.
Porcja 430 kcal. Białka 30 g, tłuszczu 23 g, węglowodanów 50 g
Składniki na trzy porcje:
Makaron pełnoziarnisty - 160 g
Tofu - 360 g
Olej - 1 łyżka
Syrop z agawy - 1 łyżka
Sos sojowy - 1 łyżka
Nerkowce - 50 g
Płatki drożdżowe - 20 g
Woda - 1 szklanka
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

W blenderze miksujemy na gładki sos nerkowce z wodą i płatkami drożdżowymi, które dodają serowego smaku. Na oleju podsmażamy tofu pokrojone w kostkę. Gdy się zarumieni, dodajemy sos sojowy, syrop z agawy i energicznie mieszamy. Na końcu dokładamy sos, ugotowany makaron i obiad w tempie ekspresowym jest gotowy.
Smacznego!
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie