Reklama

Kubek termiczny vs termos - wybierz najlepszą opcję na jesienne i zimowe wędrówki

To znów ta pora roku. Wczesny zmierzch, przeszywający wiatr... W takie dni łyk gorącego napoju potrafi przywrócić wewnętrzną harmonię. Na co dzień i na szlaku ulubiony termos jest jak najlepszy, niewidziany od wiosny przyjaciel.

 

Poniższy tekst ukazał się w wydaniu nr 09(19)/2021.

 

Historia termosu ma blisko 120 lat. Modele w pełni stalowe - wystarczająco odporne, by stawić czoło wyzwaniom codzienności oraz trudom życia na szlaku – liczą z kolei ponad cztery dekady. Pomimo tego nadal następuje ich rozwój. Producenci nie spoczywają na laurach i nieustannie podnoszą poprzeczkę, oferując coraz doskonalsze kubki i butelki termiczne. W tym tekście przedstawimy krótko aktualny stan oferty rynkowej, by każdemu łatwiej było wybrać model idealny do swych potrzeb.

 

Zdjęcie Rafał Korzeniowski

 

 

Kubek czy termos?
 

Podstawowe pytanie, na jakie pewnie chcecie znaleźć odpowiedź, to na co się zdecydować? Kubek termiczny czy jednak termos? Główne różnice między nimi to:

 

Pojemność: kubek z założenia jest przeznaczony dla jednej osoby, stąd pojemność w okolicach 500 ml (300-720 ml to najczęściej spotykane rozmiary). Zawartością termosu często dzielimy się z innymi, a nasze wędrówki trwają więcej niż kilka godzin. Stąd najpopularniejsze mieszczą 750-1000 ml płynu, choć bez trudu znajdziemy modele od 350 ml do nawet 2000 ml pojemności. Wybór termosu turystycznego skonfrontuj jednak z pojemnością naczynia używanego najczęściej do gotowania wody/topienia śniegu, by uniknąć gotowania "na dwa razy".

 

Sama pojemność naczynia, niezależnie od jego typu, bezpośrednio przekłada się na zdolność do utrzymywania temperatury. Więcej gorącego płynu wewnątrz to większa ilość zmagazynowanej energii cieplnej.

 

Konstrukcja nakrętki: kubek termiczny umożliwia picie bezpośrednio z niego, w termosie odkręcamy korek, przelewamy płyn i dopiero możemy cieszyć się naparem. Jest to element, w którym znajdziemy najwięcej różnic między modelami.

 

Kubki termiczne z reguły dzielą się na dwa typy: przestawne (otwarte/zamknięte) lub domyślnie zamknięte, w których otwarcie następuje tylko w czasie wciśnięcia ergonomicznie umieszczonego przycisku. Zaleta tych drugich to radykalnie zmniejszone ryzyko rozlania płynu - naczynie jest zabezpieczone nawet w czasie upuszczenia/przewrócenia. Poprawnie zaprojektowane minimalizują szansę przypadkowego zwolnienia blokady.

 

W termosach również spotykamy najczęściej dwa rozwiązania: klasyczne, odkręcane (korka nie trzeba wykręcać całkowicie, wystarczy częściowy obrót) lub "klikane". W ekstremalnych warunkach zimowych (grube rękawice, zmarznięte dłonie i każda odrobina wilgoci błyskawicznie zamarzająca) prostota zawsze gra pierwsze skrzypce, lecz w szeroko pojętej turystyce korki automatyczne doskonale spełniają swoje zadanie. U renomowanych producentów nie należy obawiać się ich awarii, nawet pomimo pozornie skomplikowanej konstrukcji.

 

Przekłada się to bezpośrednio na kolejny aspekt, czyli...

 

Zdolności izolacyjne: z uwagi na inną konstrukcję nakrętki, klasyczne termosy (w których korek dodatkowo "schowany" jest pod kubkiem-nakrętką) zdecydowanie wygrywają z kubkami pod kątem izolacyjności - zauważalnie dłużej utrzymują temperaturę zawartości. Nie ma to wprawdzie znaczenia, gdy poranną kawę wypijamy w ciągu kilku godzin od zaparzenia, lecz co innego, gdy termos przez wiele godzin wystawiony jest na temperatury poniżej zera.

 

Najczęstszy wybór do zastosowań codziennych to kubek - głównie z uwagi na możliwość obsługi jedną ręką, wygodne użycie w trakcie prowadzenia auta i w pełni wystarczające zdolności termoizolacyjne. Pakując plecak w teren, zawsze wybieram jednak klasyczny termos.

 

Kubek termiczny Camelbak MultiBev™
MultiBev™ to połączenie dużej butelki termicznej oraz małego kubka. Do ściany dużej butelki został przykręcony mniejszy kubek CamelBak, dzięki czemu jeden produkt daje nam możliwość korzystania przez 2 osoby jednocześnie. Dodatkowo, w rozkręcanej zakrętce butelki znajdziemy silikonową zatyczkę małej butelki. Po wyjęciu zatyczki, w nakrętce możemy przenosić mniejsze przedmioty, jak woreczki z herbatą lub drobne przekąski. Duża butelka zapewnia utrzymanie ciepła przez 16 godzin, mniejsza przez 4 godziny.
Pojemności: 650 ml/500 ml oraz 500 ml/350 ml
Cena: 239,90 zł / 219,90 zł

 

Kubek termiczny Fjord Nansen Lando
Zakręcany kubek termiczny z przyciskiem One Touch. Świetnie sprawdza się zarówno przy codziennym użytkowaniu, jak i w trasie. Konstrukcja dwuścienna zapewnia trwałość i najwyższe parametry termiczne. Zwężany kształt pozwala zmieścić go do większości uchwytów samochodowych, a gumowa podkładka zapobiega ślizganiu się kubka.
Pojemność: 0,45 l
Cena: 79,90 zł

 

Budowa

 

Powszechnym standardem jest naczynie o dwuściennej konstrukcji, wykonane ze stali nierdzewnej - takiej samej jak spotykana w przemyśle spożywczym. Ten materiał nie wchodzi w reakcje z zawartością (nie wpływa na smak), jest względnie lekki, łatwy do wyczyszczenia, a przede wszystkim odporny mechanicznie. Szklane wkłady odeszły w niepamięć, głównie z uwagi na wysoką masę i delikatność. Tworzywa sztuczne to rozwiązania budżetowe, nie mają zalet poza niższą ceną.

 

Przestrzeń między ściankami jest pusta, panuje w niej bardzo niskie ciśnienie (tzw. próżnia techniczna), co zapobiega utracie ciepła przez konwekcję. Większość strat termicznych ma miejsce w okolicach korka/gwintu.

 

Klean Kanteen TK PRO
Wyróżniony nagrodą ISPO Award 2019 uniwersalny termos, wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/8. Dwuścienna izolacja próżniowa Climate Lock™ utrzymuje stałą temperaturę napoju przez wiele godzin. Wydajność cieplną znacząco zwiększa konstrukcja gwintu wewnętrznego TK Closure™.
Cena: 219,99 zł (0,5 l), 249,99 zł (0,75 l), 279,99 zł (1 l)

 

Zobacz także:

 

Kolor
 

Atrakcyjne estetycznie powłoki lakiernicze mają jedną wadę - z czasem ulegają uszkodzeniom. Nie każdemu ten stan rzeczy będzie przeszkadzał, lecz estetom polecam modele wykonane ze szczotkowanej stali, bez żadnej powłoki. Rysy i zadrapania na nich mniej rzucają się w oczy.

 

Termos Salewa Rienza Thermo BTL
Termos Salewa Rienza Thermo BTL 1,0 L został stworzony z myślą o wymagających wyjściach w góry i aktywnym stylu życia. Ma wytrzymałą, dwuścienną konstrukcję próżniową ze stali nierdzewnej z zakrętką typu „przekręć i wlej” i odkręcany kubek zapewniający wygodę picia. Jego technologia izolacji została zaprojektowana tak, aby napoje były gorące do 24 godzin, a zimne do 30 godzin.
Cena: 199,90 zł

 

Funkcje dodatkowe (umilacze życia)

 

Spójrzmy na nieoczywiste funkcje dodatkowe, które mają za zadanie podnieść ergonomię użytkowania:

  • zaślepka ustnika: rozwiązanie w kubkach termicznych zasłaniające część mającą kontakt z ustami w czasie picia. Zapobiega zabrudzeniom tego elementu,
     
  • antypoślizgowe wstawki: silikonowe lub gumowe elementy na ściankach bocznych oraz na denku. Poprawiają chwyt i zapobiegają przesuwaniu się naczyń na śliskich blatach,
     
  • podwójny kubek: niektórzy producenci termosów w zestawie oferują nie jeden, a dwa kubki. Świetne rozwiązanie, gdy chcemy podzielić się ich zawartością,
     
  • dostępność części zamiennych: zapasowe uszczelki i pojedyncze elementy wymienne, ich dostępność zawsze jest dużym atutem.

 

Primus TrailBreak Vacuum Bottle
To hybrydowy model dla wymagających turystów, który znakomicie łączy izolującą konstrukcję termosu z funkcjonalnością kubka termicznego. Stożkowaty kształt ułatwia trzymanie go w rękawicach oraz wsuwanie do plecaka. W komplecie dwa korki: klasyczny zakręcany oraz typu Click-Close umożliwiający picie bezpośrednio z butelki.

Cena: 169 zł (0,5 l)

 

Korzystanie i konserwacja
 

By możliwie najdłużej cieszyć się gorącym napojem, warto termos (lub kubek) wygrzać, czyli "zahartować" przed użyciem. Należy zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie wylać z niego zawartość i wlać nową porcję wrzątku. Nagrzewamy w ten sposób wewnętrzne ścianki, co wydatnie poprawia parametry izolacyjne.

 

Termos Quechua 0,7 l
Chcesz przechowywać ciepłe lub zimne napoje przez wiele godzin (81 °C po 6 godz., 70 °C po 12 godz., 55 °C po 24 godz.)? Projektanci Quechua zaprojektowali ten solidny i nierdzewny termos właśnie dla Ciebie. Znajdziesz go w kilku wersjach kolorystycznych jak i pojemnościowych w sklepach Decathlon.
Cena: 49,99 zł

 

Jednym z najważniejszych aspektów jest łatwość czyszczenia. Bardzo ważne jest, by konstrukcja nakrętki umożliwiała jej całkowite rozebranie i dokładne umycie (większość producentów zezwala na umieszczenie korka/nakrętki w zmywarce). Brak w pełni rozbieralnej nakrętki/korka to dyskwalifikacja produktu.

 

Czyszczenie samego naczynia możliwe jest przy użyciu standardowych detergentów, pomocne bywają długie szczotki do butelek. W przypadku uciążliwego osadu lub resztek aromatu kawy/herbaty sięgnąć można po sodę oczyszczoną lub specjalne tabletki przeznaczone do czyszczenia systemów hydracyjnych.

 

W wydaniu drukowanym ten artykuł znajdziesz pod tytułem "Gorący napój na jesień i zimę".

Ceny produktów mogą ulec zmianie.

Aplikacja magazynnaszczycie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 06/08/2024 20:53
Reklama

Reklama

Wideo magazynnaszczycie.pl




Reklama
Wróć do